Medewerkster Zeeman

Rijnvicus plaatst 32 werkzoekenden in distributiecentrum Zeeman

Verhaal

32 mensen vonden een baan in het distributiecentrum van Zeeman: “Bij ons zetten ze hun eerste stap op de Nederlandse arbeidsmarkt”

De arbeidsmarkt is krap en het werk fysiek zwaar. Zie dan maar eens genoeg personeel te vinden. Toch wist Zeeman via Rijnvicus in 2,5 jaar 32 nieuwe medewerkers te werven voor het distributiecentrum in Alphen aan den Rijn. En daar is niet alleen Zeeman heel blij mee.

De nieuwe werknemers zijn voor het grootste gedeelte statushouders: asielzoekers die erkend zijn als vluchteling en een verblijfsvergunning hebben. Roy van Dinteren, Teamlead Warehouse bij Zeeman: “We hebben keihard medewerkers nodig. En deze mensen zijn betrokken en werken hard. Door de taalbarrière is het voor hen vaak lastig om een baan te vinden. Bij ons zetten ze de eerste stap op de Nederlandse arbeidsmarkt en ze zijn dankbaar voor de kans die ze krijgen. Dat laten ze zien door bergen werk te verzetten.”

Eerlijke kans

Roy is vol lof over zijn nieuwe collega’s. Toch staat niet elke onderneming te springen om statushouders een kans binnen het bedrijf te geven. Hoe komt dat? Roy: “Doordat er een taalbarrière is en ze vaak nog niet op de hoogte zijn van hoe alles hier werkt, vraagt het behoorlijk wat extra begeleiding. Maar die tijd nemen we graag voor ze.” Inge de Graaf, corporate recruiter bij Zeeman, vult aan: “Een van de kernwaarden van Zeeman is zuinig zijn. Zuinig op het milieu, en zuinig op mensen. Dat geldt voor onze leveranciers in het verre Oosten, maar zeker ook voor onze bedrijfsvoering in Nederland. Iedereen verdient een eerlijke kans op een baan. En daarom werken we samen met Rijnvicus.”

Speeddates

De 32 werkzoekenden die via Rijnvicus een duurzame baan vonden bij Zeeman, kwamen uit de hele regio Holland-Rijnland. Lisa van der Hulst is werkgeversadviseur bij Rijnvicus, onderdeel van werkgeversservicepunt Holland-Rijnland, en weet inmiddels precies welke werkzoekenden bij Zeeman goed op hun plek zijn. Roy: “We houden regelmatig speeddates. Dan geven we bij Lisa aan hoe veel vacatures we hebben. Zij selecteert kandidaten die met ons in gesprek gaan. Iedere werkzoekende spreken we een kwartier. Dat is genoeg om een beeld te krijgen van hun motivatie en of we goed genoeg met elkaar kunnen communiceren. Dat communiceren gaat soms met handen en voeten, maar je merkt snel genoeg of iemand geïnteresseerd is en bijvoorbeeld goed oplet tijdens de rondleiding. Als we verder willen met iemand, starten we met een betaalde proefperiode van 2 maanden. Daarna evalueren we en als iedereen tevreden is, zetten we de proefperiode om in een contract van 8 maanden. Als een gesprek goed verloopt, kan iemand na 5 werkdagen al bij ons aan de slag.”


Goittom werkt nu 8 maanden bij Zeeman. Zijn contract is net met een jaar verlengd, en daar is hij blij mee. Goittom: “Werken is goed voor me. Ik werk hier 5 dagen per week en verdien een goed salaris. Maar inkomen is niet het enige dat telt. Mijn baan is ook op andere manieren heel belangrijk. Toen ik thuis zat, werd ik daar bijna ziek van. Werken is goed voor mijn hoofd. En voor mijn lichaam, want ik moet veel sjouwen. Het is bijna sporten wat ik hier doe.”

Man aan het werk bij Zeeman

Nazorg

De rol van Lisa is groter dan alleen het aandragen van werkzoekenden. “Rijnvicus begeleidt ons en de werknemers. Ze helpen medewerkers zich voor te bereiden op hun gesprek en maken een voorselectie. Dat scheelt ons tijd, en de werkzoekenden een eventuele teleurstelling. Maar we kunnen ook op Rijnvicus rekenen als werknemers bijvoorbeeld problemen hebben met documentatie. In verband met de privacy kunnen we niet altijd zelf helpen; dan is het goed dat Rijnvicus die rol op zich neemt.” Lisa legt uit: “Als de financiële situatie verandert, levert dat vaak stress op. Een nieuw inkomen heeft gevolgen voor je uitkering, toeslagen en kinderopvang. Doordat we regelmatig evalueren, hebben we goed in beeld wat er speelt en kunnen we daar adequaat op reageren. We hebben officieel een nazorgtraject van 6 maanden, maar in de praktijk leveren we nazorg op maat. De een heeft nauwelijks begeleiding nodig, de ander wat meer of gedurende een langere periode. Dan helpen we gewoon.” Roy: “En wij denken ook mee. Zo had een van onze werknemers hulp nodig bij het verlengen van zijn verblijfstitel. Dan ondersteunen we hem daarin.”

Elkaar opzoeken

De nieuwe werknemers gaan bijna allemaal aan de slag in het distributiecentrum, met werkzaamheden als order picking, packing, containers lossen, rolcontainers in de vrachtwagens laden en schoonmaken. Een van de werknemers is in opleiding als rangeerchauffeur. Roy: “Het uitleggen van deze taken is geen probleem. Bij het oplossen van vragen rondom bijvoorbeeld salaris is het taalprobleem lastiger. Dan vragen we soms een landgenoot om te helpen bij de communicatie. Nu de groep statushouders bij Zeeman groeit, zien we ook dat ze elkaar graag opzoeken waardoor de samenwerking met andere collega’s minder wordt. Met Rijnvicus bekijken we nu hoe we dat kunnen doorbreken.” Inge tipt andere ondernemers die statushouders een kans willen geven: “Begin klein. Op die manier geef je andere werknemers de tijd om te wennen. Zo creëer je draagvlak.”

Geholpen

Sociaal ondernemen past bij Zeeman. Niet voor niets won het bedrijf in 2019 de Hartstikke Sociaal Bokaal van Rijnvicus. Die had het bedrijf mede te danken aan de goede begeleiding die ze bieden aan hun werknemers. Roy: “Het gaat vaak om mensen die nauwelijks een netwerk hebben in Nederland. Je hoort soms schrijnende verhalen. Dan help je graag. En zelf zijn we er ook mee geholpen, want de werknemers die we via Rijnvicus geplaatst hebben, vertellen hun vrienden en familie over ons. Die willen vervolgens ook bij ons werken.” 

Op zoek naar nieuwe werknemers en geïnteresseerd hoe werkgeversservicepunt Holland-Rijnland je hierbij kan helpen? Neem contact op met Lisa via lvanderhulst@alphenaandenrijn.nl. Zij vertelt je graag meer. Of kijk op wsphollandrijnland.nl.

Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Rijnvicus rijdt elektrisch!

Rijnvicus heeft zeven elektrische auto’s in gebruik genomen. Deze auto’s vervangen de 10 jaar oude Rijnvicus auto’s met een dieselmotor. Wel zo goed voor…

Nieuws
Rijnvicus rijdt elektrisch