Proactief in contact met Tozo-ondernemers

Gemeente Alphen aan den Rijn en Rijnvicus zetten in op ondersteuning aan ondernemers die TOZO hebben aangevraagd. Dit doen zij met ondernemers uit de regio voor ondernemers uit de regio. Voor en door ondernemers. Een team van ondernemers, ingehuurd door Rijnvicus, gaat actief bedrijven bellen die Tozo hebben aangevraagd. Het is belangrijk om goed in verbinding te blijven met de ondernemers.

Ondernemers ondersteunen 

Doel van dit project is om ondernemers die Tozo hebben aangevraagd te ondersteunen. Er is mogelijke behoefte aan bemiddeling naar werk of (om)scholing. Dit om te voorkomen dat ze na afloop van de Tozo in de bijstand komen. 

Tijdig contact met ondernemers 

Per 1 januari 2021 zijn gemeenten verplicht om deze ondernemers te ondersteunen.  Als ondernemers niet verder kunnen met hun bedrijf door de gevolgen van corona, dient de gemeente een aanbod te hebben voor om- of bijscholing voor deze doelgroep. Hiervoor komt ook budget naar de gemeente.  
Wethouder de Jager: “De gemeente en Rijnvicus lopen met dit project al vooruit op deze vraag vanuit de Rijksoverheid. We zijn bewust al tijdig gestart om met deze ondernemers in contact te komen om zo de behoefte goed in beeld te krijgen en daar ons aanbod op af te stemmen. Zo zorgen we ervoor dat middelen die we vanuit de Rijksoverheid per 1 januari ontvangen ook echt goed inzetten”. 

Behoeften ondernemers inventariseren 

Jacqueline Mooiman van Mooigematcht (projectleider) heeft en aanpak bedacht voor ondernemers die Tozo hebben aangevraagd. Een team van ondernemers uit de regio gaat 650 mensen bellen om hun behoefte te inventariseren. Ze stellen onder andere vragen om na te gaan het gaat, hoe ze de toekomst voor zich zien en of ze ondersteuning en hulp kunnen gebruiken. Het projectteam werkt samen met het Werkgeversservicepunt van Rijnvicus, waar de ondernemers met terecht kunnen met vragen over werk en/of scholing. De werkgeversadviseurs kunnen direct ondersteunen of doorverwijzen. 

In de afgelopen week zijn eerste ondernemers gebeld. De eerste reacties zijn positief: de ondernemers waarderen de betrokkenheid en vinden het prettig te weten dat Rijnvicus ze kan ondersteunen bij bemiddeling naar werk en/of scholing, mocht dit nodig zijn.  

Vragen over dit project kunnen gesteld worden aan Jacqueline Mooiman.  

Tozo

Tozo is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. De Tozo is een regeling voor bedrijven en een speciale variant van de Bijzondere bijstand voor zelfstandigen.

 

Team Tozo

Van linksboven naar rechtsonder:
Jacqueline Mooiman (Mooigematcht), Juul van der Velde (projectleider Tozo, Gemeente Alphen aan den Rijn),  Judith Démoed (Mooigematcht), Nancy Herkul (Mooigematcht), Sandra Warmerdam (Mooigematcht), Han de Jager (wethouder Gemeente Alphen aan den Rijn) en Chantal Ekkel (Teamleider Werkgeversservicepunt Rijnvicus).