Schoonmaak: Wij houden alles netjes bij

De grote ontvangsthal van het gemeentehuis is nagenoeg leeg. Tineke De Brouwer loopt tussen de lege balies en zithoekjes door, en stoft alles nauwgezet af. Zij werkt via Rijnvicus op deze locatie, terwijl de helft van haar ploeg noodgedwongen thuis zit.

“Juist nu veel medewerkers van de gemeente thuiswerken en er weinig bezoekers zijn, is het belangrijk dat de boel wordt bijgehouden. Omdat we vaak alleen werken of in tweetallen, is die 1,5 meter afstand voor ons niet zo’n probleem. Alleen onze koffieruimte is niet geschikt voor tien mensen, dus daar zullen we straks iets op moeten verzinnen.   

Het gemeentehuis is mijn vaste stek. Daar heb ik bewust voor gekozen, want het is natuurlijk een prachtig gebouw dat intensief wordt gebruikt. Deze uitdaging is echt iets voor mij. We beginnen om 7 uur ’s ochtends met stofzuigen en afnemen, en zorgen ook dat de toiletten iedere dag worden gedaan. Natuurlijk is het ongezelliger, maar we kunnen wel overal gemakkelijk bij. De bureaus zijn leeg, en je hoeft niemand te vragen om even op te staan of spullen weg te halen.  

Een gedeelte van mijn collega’s zit nu thuis, bijvoorbeeld omdat zij tot de risicogroepen behoren of geen oppas hebben voor hun kinderen. Voor hen is dit een heel moeilijke tijd. Zij willen heel graag aan het werk en weer onder de mensen zijn, maar dat kan nu dus niet. Zij missen de structuur in hun leven. Ik probeer telefonisch wel een lijntje met ze te houden, maar dat lukt niet altijd. Ik maak zelf veel meer uren om het gemis van mijn collega’s goed te maken. Gelukkig laten mensen ons wel merken dat zij het fantastisch vinden dat wij gewoon doorwerken. Dan krijgen we een doos koekjes of zo. Dat bevestigt wel dat wij bijzonder werk doen.” 

Corona SCHOON1 FB.jpg