Een steuntje in de rug voor Tozo-ondernemers

In opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn en Rijnvicus heeft een team van ondernemers uit de regio geïnventariseerd hoe het gaat met de 636 ondernemers die de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) hebben ontvangen.

Dit team heeft alle ondernemers gebeld om te horen hoe het met hen gaat, hoe ze de toekomst voor zich zien en of ze ondersteuning en hulp kunnen gebruiken. Het projectteam heeft regelmatig contact met het Werkgeversservicepunt van Rijnvicus, waar de ondernemers terecht kunnen met vragen over werk en scholing. Zo kan het WSP de ondernemers direct ondersteunen of doorverwijzen.   

Ondernemers voelen zich gehoord   

Door een duidelijk overzicht van alle Tozo-ondernemers kan de gemeente gerichte en effectieve ondersteuning bieden. Dit is belangrijk om de ondernemers zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten functioneren.   

Uit deze inventarisatie komt naar voren dat de 650 ondernemers zich gehoord en gezien voelen door de gemeente. Daarnaast hebben 119 ondernemers aangegeven dat zij behoefte hebben aan ondersteuning. De gemeente en Rijnvicus maken een plan van aanpak waardoor ze ondernemers ondersteunen naar werk of (om)scholing.   

Doorpakken  

Na dit verhelderende rapport gaan de gemeente en Rijnvicus verder aan de slag met de behoeftes van de ondernemer. Waar de ondernemers in november en december redelijk positief naar de toekomst keken, zien de ondernemers die nu gebeld worden het somberder in. Ze geven niet op: ze hebben hard gewerkt voor hun onderneming en willen deze graag behouden. Als de coronamaatregelen langer gelden dan wordt de behoefte aan scholing en begeleiding naar ander werk groter.