Medewerkers Bentvelzen

De weg van Ahmad

Verhaal

Wat doe je met je transportbedrijf als je de rem op je onderneming moet zetten omdat er meer werk is dan dat er chauffeurs zijn? Kees en Peter Bentvelzen, directeurs van Bentvelzen Transport, staken hun nek uit en investeerden in een opleidingstraject voor statushouders. “Je kunt op een verjaardag wel gaan huilen dat het allemaal zo moeilijk is in de sector, maar je kunt ook werken aan een oplossing.”

Een mooie overwinning: terwijl er transportbedrijven in het hele land kampen met een groot gebrek aan collega’s, tekenen zes nieuwe chauffeurs een vast contract bij Bentvelzen Transport. Het zijn allemaal statushouders (asielzoekers die erkend zijn als vluchteling en een verblijfsvergunning hebben) die door Bentvelzen zijn opgeleid, in samenwerking met Rijnvicus. “Ja, het kostte tijd en energie. Maar we hebben veel geleerd en zijn bovendien beloond met zes loyale collega’s die er helemaal voor gaan.”

Familiebedrijf

Bentvelzen Transport is een echt familiebedrijf, met aan het roer de broers Kees en Peter. “Wel een hele grote familie, met 150 medewerkers en 80 vrachtwagens. Maar dat familiegevoel zit in ons DNA. Parttime werken is mogelijk bij ons en als er thuis iets aan de hand is, regelen we samen dat daar tijd voor is. Wij staan klaar voor onze werknemers en andersom.” De nieuwste aanwinst van het bedrijf, Ahmad Alalloush, beaamt dat direct. “Het voelt echt als een familie. We zorgen voor elkaar.” Die bedrijfscultuur was mede de reden voor het succes van het opleidingstraject, vertelt Kees. “Met het opleidingstraject alleen ben je er niet. Dat wij nu zes goede krachten een contract konden aanbieden, komt bijvoorbeeld ook door de jongens van de planning die even checken of iemand het rooster echt goed begrepen heeft. Door oprecht aandacht voor elkaar te hebben, ontdek je wat werkt. Zo kwamen we erachter dat het voor sommige jongens handig is om informatie even via een appje te krijgen. Dan kunnen ze het nog eens rustig nalezen of door Google Translate halen.”

Handen en voeten

Voor de start van het avontuur gaan we even terug in de tijd. Naar juli 2018, toen het Brancheteam Transport & Logistiek van het Werkgeversservicepunt Holland-Rijnland een wervingsdag organiseerde. Werkzoekende statushouders maakten daar kennis met de transportsector. Peter: “We spraken elkaars taal niet en communiceerden met handen en voeten. Toch sprongen er voor ons meteen zeven mannen uit. Zij straalden een enorme energie en wilskracht uit. Kijk maar naar Ahmad,” zegt hij. “Zie die glimlach, dat wil je toch?” Kees bevestigt: “Dat wij in de opleiding van deze mannen investeerden is geen goede daad van ons. Ze hebben zichzelf verkocht en ze hebben hun contract helemaal zelf verdiend.”

Doel voor ogen

Taal was de grootste barrière op weg naar een contract bij Bentvelzen. In samenwerking met Rijnvicus, onderdeel van Werkgeversservicepunt Holland-Rijnland, startten in oktober 2018 de voorbereidende taallessen. Bij de startbijeenkomst in het gemeentehuis stond een blinkende vrachtwagen te wachten op de werkzoekenden. Een voor een namen ze plaats achter het stuur. “Motivatie is belangrijk als je zo’n lang traject in gaat,” vertelt Peter. “Door alvast in de cabine te zitten, kregen ze hun doel duidelijk voor ogen.” Een van de werkzoekenden stapte tijdens de taalles uit het opleidingstraject; de taal was een te groot obstakel. De overige zes werkzoekenden startten in januari 2019 met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Negen maanden later slaagde de eerste chauffeur; in maart 2021 kreeg de laatste werkzoekende van de groep zijn jaarcontract.

Geduld en vertrouwen

Kees: “Wij werden blij verrast door het enthousiasme van de werkzoekenden. Van hen kregen we de energie voor dit traject, en van Rijnvicus de steun. Ook toen bleek dat een jaar te krap was om deze mannen klaar te stomen. Dat lag niet aan de wilskracht of vakkennis, maar aan de taalbarrière en het feit dat rijscholen en het CBR moesten sluiten door de coronamaatregelen. Toen hielp het goede contact met Rijnvicus. We wisten van elkaar waar we mee bezig waren, waarom het langer duurde dan verwacht en wat we van elkaar nodig hadden. Met een beetje geduld en vertrouwen kun je dat dan samen waarmaken.”

Man in vrachtwagen

Gewoon rechtdoor

Zo blij als de twee broers zijn met hun nieuwe werknemers, is Ahmad met zijn baan. Hij heeft er dan ook hard voor gewerkt. “Als ik iets wil, dan ga ik daarvoor. Weet waar je naartoe wil, gewoon rechtdoor gaan, niet stoppen. Het leven is nou eenmaal niet makkelijk. Daar moet je je niet door laten tegenhouden, want als je stopt, dan red je het niet.” Peter: “Voor ons geldt eigenlijk hetzelfde. Wij hadden nieuwe chauffeurs nodig, en daarom zijn we vol vertrouwen voor dit traject gegaan. Natuurlijk gaat het niet zonder slag of stoot, maar we hebben met elkaar een prachtig resultaat behaald. Gas erop en gaan.”

Han de Jager, wethouder Werk en inkomen en Integratie Alphen aan den Rijn:
“Sommigen zien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar Kees en Peter zien mensen die een kans zijn voor hun onderneming. Bedrijven als Bentvelzen hebben de goede mindset om zo’n traject te laten slagen. Als bedrijf moet je investeren en geloven in je mensen, en dat doen ze hier. Ik begrijp de aarzeling bij andere ondernemers, maar je ziet hier waar het toe leidt: kundige chauffeurs die plezier hebben in hun werk en echt een aanwinst zijn voor het bedrijf.”

Lisa van der Hulst, werkgeversadviseur Rijnvicus:
“Bentvelzen Transport had de moed en de visie om dit pilotproject met ons aan te gaan. Het was toch een soort experiment en samen hebben we veel stappen gezet. Zo heeft taalschool NL Training op basis van de theorieboeken lesmateriaal gemaakt waarin vaktaal een prominente plaats kreeg. Uiteindelijk draait het allemaal om motivatie. Als alle partijen gemotiveerd zijn er een succes van te maken, dan zie je mooie resultaten ontstaan.”

Ook op zoek naar nieuwe collega’s?

Nu het opleidingstraject voor statushouders bij Bentvelzen Transport zo’n groot succes is, krijgt Lisa regelmatig vragen van andere gemeenten en ondernemers over het project. Ben je ook geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem contact op met Lisa via lvanderhulst@alphenaandenrijn.nl. Zij vertelt je graag meer. Bijvoorbeeld over de bijeenkomst die het brancheteam Transport binnenkort organiseert voor werkgevers die vrachtwagenchauffeurs willen werven. Of kijk op wsphollandrijnland.nl.

Bekijk ook het artikel in het VOA magazine.

Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Een streep door racisme en discriminatie

Carla, jouw buurvrouw, die na haar zwangerschapsdepressie even niet meer kan werken,Henk, jouw slager op de hoek die zijn baan kwijtraakt,Fatima, de zakenvrouw van…

Nieuws
veel collega's van Rijnvicus op een groepsfoto bij hijsen mensenrechtenvlag