Van betaalde baan naar betaalde droombaan

Voor het zoeken naar een betaalde baan is het belangrijk dat je jouw kwaliteiten en vaardigheden in beeld hebt. Je vraagt je misschien af wat dit te maken heeft met het zoeken naar een nieuwe baan.

Weten waar je goed in bent

Hoe beter je weet waar je goed in bent, hoe beter je kunt zoeken naar een baan die binnen jouw mogelijkheden ligt. Zeker als je heel breed solliciteert, dan sluit niet iedere vacature aan bij jouw achtergrond en/of werkervaring. Als je vanuit je kwaliteiten en vaardigheden een aansluiting kan vinden, dan ontdek je dat je veel meer kunt dan dat je nu denkt.Voorbeelden van deze kwaliteiten en vaardigheden zijn: contact met andere mensen, creativiteit, oplossingsgerichtheid, vitaliteit, zorg, structuur enzovoorts. Als je weet wat voor jou belangrijk is nemen de mogelijkheden aan banen die hierop aansluiten toe. Er zijn namelijk meerdere broodbanen die aansluiten op jouw kwaliteiten en vaardigheden. 

Het hoeft dus niet die droombaan te zijn die je voor ogen had, ineens zijn er veel meer mogelijkheden. De werkgeversadviseur neemt bij de intake altijd eerst met jou de mogelijkheden door voor begeleiding naar een baan die aansluit bij jouw kwaliteiten en vaardigheden.  

Zelf aan zet

Tijdens de bemiddeling ben je zelf aan zet om intensief te solliciteren.  De werkgeversadviseur kijkt mee waarnaar je solliciteert en ziet zo naar welke functies jouw interesse uitgaat. Wanneer de bemiddeling naar werk niet vordert of je vindt zelf geen werk zal er steeds meer gestuurd worden op solliciteren en bemiddeling naar algemeen geaccepteerde arbeid (de broodbaan).  

Belangrijk: Solliciteren vanuit de broodbaan is betere uitgangspositie dan vanuit de bijstand. Denk aan: minder of geen financiële afhankelijkheid meer, arbeidsritme en het CV dat gevuld blijft.

Tip: De arbeidsmarkt is door de coronacrisis veranderd. Misschien kijk je naar banen waarvoor je teveel werkervaring hebt of te hoog opgeleid bent. Het kan dan nog weleens lastig zijn om een werkgever ervan te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Met deze 6 tips via Werk.nl wordt je laat je duidelijk zien dat jij de juiste persoon voor deze functie bent.