Brede politieke belangstelling voor werk Rijnvicus & Serviceplein

Nieuws / 22 september, 2022

Sinds dit voorjaar heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college. Bestaanszekerheid is een belangrijk thema in het nieuwe coalitieakkoord. Rijnvicus en het Serviceplein van de gemeente werken iedere dag nauw samen om inwoners hierbij te helpen. Tijdens de informatieavond bij Rijnvicus werden raadsleden bijgepraat over de uitvoering van de Participatiewet, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en het werk dat Rijnvicus doet.

Alles valt of staat met een goede maaltijd

De raadsleden maakten meteen al kennis met ons leerwerktraject Horeca. Medewerkers van Rijnvicus hadden namelijk een heerlijk nasibuffet voor het bezoek gemaakt. Onder het genot van deze maaltijd heette wethouder Anouk Noordermeer iedereen welkom.

Wegnemen van drempels in toekomst

Wethouder Noordermeer legde uit waarom de Participatiewet zo belangrijk is. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt namelijk onder de Participatiewet. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, hebben nog veel mensen hulp nodig. Dat komt vooral door een mismatch tussen wat werkgevers vragen en werkzoekenden bieden. Rijnvicus zet zich in om die kloof te slechten. Ook is er een grote instroom van statushouders en Oekraïense vluchtelingen, die extra inzet van de gemeente vragen. En tenslotte vertelde zij dat de gemeente met een extra impuls komt voor jonge mensen in de leeftijd van 16- 27 jaar die niet werken, maar ook geen opleiding volgen. ‘De jeugd heeft de toekomst en als zij onze hulp nodig hebben om drempels weg te nemen, dan moeten we die bieden.’

Groep raadsleden luistert naar klantreis
Wethouder Noordemeer aan het woord
Raad kijkt naar presentatie

Behaalde resultaten

Directeur sociaal domein Sascha Ruster deelde de behaalde resultaten binnen Rijnvicus en de gemeente met de Raad. Zij vertelde dat het percentage van personen met een bijstandsuitkering in Alphen aan den Rijn veel lager is dan het landelijk gemiddelde. ‘Wij doen het relatief goed in Alphen. Toch is dat geen reden om tevreden te zijn, want iedere inwoner in de bijstand is er één teveel. Ik ben trots op de manier waarop Rijnvicus, het Serviceplein en de beleidsafdeling MO met elkaar samenwerken om continue onze begeleiding van deze inwoners te verbeteren.’

Annelies Doornbosch, directeur Rijnvicus, benadrukte hoe belangrijk het is om een leven lang te blijven leren. Bijna 80% van de bijstandsgerechtigden heeft geen startkwalificatie, (een HAVO of MBO 2 diploma). En dat is reden voor zorg. ‘Niet iedereen leert goed in de schoolbanken. Daarom zetten we bij Rijnvicus zwaar in op het opleiden van mensen in het werk. ‘Bij Rijnvicus kunnen kandidaten deelcertificaten, praktijkverklaringen en zelfs hun MBO-diploma halen. Er wordt nauw samengewerkt met het onderwijs en lokale ondernemers om de beste route voor iedere kandidaat te vinden.

Tijd voor een puzzel

De bijeenkomst had ook een interactief element. De raadsleden gingen in 4 groepen een puzzel maken, de klantreispuzzel. Oftewel de stappen die iemand doorloopt van het moment van uitkeringsaanvraag tot een betaalde baan. Alleen was de puzzel niet compleet. Men moest met andere groepen onderhandelen om het passende stukje van de puzzel te krijgen. Hier hebben collega's namelijk elke dag mee te maken.

Het mooiste is als je een persoon meteen kan plaatsen op een betaalde baan. Alleen werkt dat in de praktijk niet zo. Misschien hebben mensen een opleiding nodig, of moet eerst naar de financiële situatie worden gekeken. De clou van deze ontbrekende puzzel is: we hebben elkaar nodig zodat de kandidaat kan uitstromen naar werk. Na het puzzelen kregen de Raadsleden in kleine groepjes uitleg over de verschillende klantroutes.

Rijnvicus draagt steentje bij aan duurzaamheid

Binnen het coalitieakkoord is ook duurzaamheid een belangrijk thema. De gemeente heeft zich aangesloten bij de landelijke ambitie om in 2050 volledig energieneutraal, circulair en klimaatbestendig te zijn. Rijnvicus draagt een steentje bij aan duurzaamheid, de energietransitie en de circulaire economie. Yori Lieuwes, accountmanager Rijnvicus, vertelde de Raad over de Circulaire Hub. Het inzamelen van koffiedrab en -bekers (restafval) bij verschillende bedrijven uit de regio. Rijnvicus werkt met verschillende partijen samen, zodat het restafval gerecycled wordt tot nieuwe duurzame producten.

Stap voor stap richting werk

Tot slot nam Bas Riele, Team Werk, het publiek mee in De Stappentrap. Eén van de ontwikkeltrajecten binnen Rijnvicus om de afstand tussen werkzoekende en een kansrijke baan in vier stappen te verkleinen. Samen met zes enthousiaste lokale werkgevers worden kandidaten op een laagdrempelige manier naar werk geleid. En dat heeft al tot de eerste vaste banen geleid.

Bezoek van de raad in de krant

Het bezoek van de raad aan Rijnvicus is ook opgenomen in de krant!
Je kunt het teruglezen in het Alphens Nieuwsblad en de Gouwe Courant.

Alphens Nieuwsblad op pagina 23
Gouwe Koerier op pagina 21

Raad krijgt uitleg over klantroutes
Raad luistert aandacht naar presentatie
Bas te Riele vertelt over project
Alle berichten

Gerelateerd Nieuws

Rijnvicus verduurzaamt het pand

Het Rijnvicus pand krijgt steeds meer een duurzaam jasje. De afgelopen weken zijn er veel werkzaamheden verricht in en om het gebouw. Alles om…

Nieuws
RV verduurzaamt het pand

Lunchroom De Verrassing bestaat 10 jaar!

Op woensdag 12 april kreeg Belinda Martens, locatiemanager van lunchroom De Verrassing een telefoontje van het Alphens Nieuwsblad. Marieke Roggeveen, journalist vertelt: 'Ik heb…

Artikel
Team van De Verrassing zwaait buiten, voor hun logo