Dalia en gezin

Dalia’s weg naar werk: van Syrië naar Nederland

Verhaal

De Syrische Dalia vlucht bijna 4 jaar geleden met haar gezin naar Nederland. Ze leert in korte tijd de taal goed spreken en werkt nu op de HR afdeling bij Zeeman textielSupers. In dit gesprek vertelt zij over haar weg naar werk en haar toekomstdromen.

Dalia ontmoet de liefde van haar leven, Ahmed, op de Universiteit in Syrië. Na 7 jaar trouwen zij en krijgen 2 kinderen: Celia (nu 9 jaar) en Romer (nu 7 jaar).

Dalia en gezin

‘Iedere dag gaf ik mijn kinderen een kus en knuffel want ik wist niet of ik veilig terugkwam’.

Met angst naar werk

In Syrië werkt Dalia als Frans docent en Ahmed is meer dan 10 jaar werkzaam als interieurdesigner. Ze hebben een goed leven: de kinderen gaan naar school, ze hebben een mooi huis, een auto en baanzekerheid. Het belangrijkste wat er ontbreekt: veiligheid. 'Iedere dag gaf ik mijn kinderen een kus en knuffel want ik wist niet of ik veilig terugkwam' vertelt Dalia.

Dalia en haar gezin zijn genoodzaakt om alles wat ze in Syrië hebben achter te laten en komen uiteindelijk in Nederland terecht. Haar vrienden en familie vluchten allemaal ergens anders naartoe. Haar jongste zusje woont noodgedwongen nog steeds met haar gezin in het platgebombardeerde Aleppo waar het leven nu ontzettend duur is vanwege schaarste aan water en elektriciteit.

Dalia op haar werkplek


Veilig in Nederland

Sinds november 2018 leeft Dalia met haar gezin in veiligheid in Nederland. 'De Nederlandse overheid moet ik bedanken want zij hebben ons een huis aangeboden. De kinderen kunnen hier in veiligheid naar school. Onze manier om dankbaarheid te tonen is door hard te werken' vertelt Dalia.

Haar weg naar werk

En dat hard werken doen ze. Via Rijnvicus heeft Dalia een jaar stagegelopen als Frans docent op het Scala Collega in Alphen. Helaas wordt dit bemoeilijkt door de pandemie en de stage moet stoppen.

Dalia gaat door met zoeken naar een baan en blijft ondertussen hard leren aan de Nederlandse taal. Dit werpt zijn vruchten af want uiteindelijk vindt ze op eigen kracht een baan op de HR afdeling van Zeeman textielSupers. Hier werkt zij nu 1,5 jaar als administratief medewerker Frankrijk. 'Over het algemeen maak ik de contracten. Ik hou mij bezig met ziekteverlof, vakantieverlof en ouderschapsverlof. Als ik iets mis bel ik filialen om duidelijkheid te krijgen en ik beantwoord e-mails van filialen. Mijn collega’s zijn heel leuk en ik spreek de hele dag Nederlands en Frans!'.

Haar man Ahmed is dankzij de begeleiding van Rijnvicus fulltime aan de slag als elektricien bij Samen Sterker in Nieuwveen waar hij inmiddels teamleider is.

Dalia op kantoor

‘Wij vinden het heel belangrijk om te werken. Als de kinderen zien dat wij werken is dat goed voor hen. Wij zijn hun voorbeeld.
De toekomst

'Nu ben ik heel druk met de kinderen die naar school gaan en veel sporten. Als zij groter zijn wil ik misschien weer een opleiding doen in de richting van klimaat, natuur, duurzame energie. Ik wil nieuwe dingen blijven leren!'

Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Een streep door racisme en discriminatie

Carla, jouw buurvrouw, die na haar zwangerschapsdepressie even niet meer kan werken,Henk, jouw slager op de hoek die zijn baan kwijtraakt,Fatima, de zakenvrouw van…

Nieuws
veel collega's van Rijnvicus op een groepsfoto bij hijsen mensenrechtenvlag