Fleur, Youssef en Eliane

Dankzij mentoren van Blue Bricks kan Youssef in Nederland blijven wonen

Verhaal

Youssef is 19 jaar, komt uit Egypte en woont sinds kort bij zijn zus in Nederland. Hij is in het bezit van een Egyptisch diploma dat in Nederland gewaardeerd wordt op havo niveau. Youssef is de Nederlandse taal niet machtig maar probeert toch zelf om zich aan te melden bij diverse hbo studies. Zonder resultaat want hij wordt overal afgewezen.

Zijn zus heeft een afspraak met Mohamed, klantregisseur Werk bij Rijnvicus, en Youssef gaat met haar mee. Hij heeft zelf geen uitkering maar stelt in dit gesprek wel de vraag om hulp te krijgen bij het aanmelden voor een studie. Als hij namelijk nergens kan studeren heeft hij de afspraak met zijn vader gemaakt dat hij terug moet naar Egypte. Youssef voelt de tijdsdruk toenemen, heeft geen idee welke studierichting hij op wil en moet zich ook gaan aanmelden voor Nederlandse Taallessen als hij hier gaat studeren.

Steuntje in de rug met het Mentorproject

Tijdens het gesprek wijst Mohamed Youssef op het Mentorproject. Het Mentorproject is er voor jongeren uit de gemeente Alphen aan den Rijn met een hulpvraag voor de toekomst in de richting van stage, scholing en werk. Laat dit nu net passen bij de hulpvraag van Youssef!

Fleur, Youssef, Eliane
Fleur, Youssef, Eliane

Het Mentorproject heeft tientallen vrijwillige mentoren beschikbaar die vanuit hun vakgebied hun netwerk, aandacht en kennis inzetten om de jongeren een duwtje in de goede richting te geven. Youssef wordt gekoppeld aan mentoren Eliane en Fleur. Beide werkzaam als consultants bij Blue Bricks, een IT-consultancy bedrijf uit Alphen aan den Rijn.

Eliane komt zelf uit Zwitserland en heeft in Nederland gestudeerd. Zij weet dus precies welke route je doorloopt om je aan te melden bij een studie. Tijdens het eerste gesprek is de klik tussen Youssef, Eliane en Fleur direct merkbaar. Een goede match!

Het eerste succes volgt snel!

De eerste afspraken worden gemaakt en samen gaan ze onderzoeken wat de redenen voor de eerdere afwijzingen zijn. Eliane en Fleur helpen Youssef ook bij het onderzoeken van de juiste studie en helpen hem met het aanmelden voor de studie Social Work in Nijmegen. En met succes: Youssef wordt aangenomen en start in september! Dankzij de hulp van mentoren Eliane en Fleur kan Youssef hier in Nederland taallessen volgen en gaan studeren waardoor hij niet terug hoeft naar Egypte. Hij kan op zoek gaan naar een kamer in Nijmegen!

Voorlopig blijven Eliane en Fleur in contact met Youssef voor alle vragen rondom zijn studie. Youssef is heel blij met de steun van Eliane en Fleur vanuit het Mentorproject en kan niet wachten om aazijn studie te beginnen!

In contact met het Mentorproject
Wil jij na het lezen van dit verhaal je ook opgeven als mentor of ken je een jongere die een mentor kan gebruiken? Neem contact op met Marjolein van Kouterik, projectcoördinator van het Mentorproject via mvkouterik@alphenaandenrijn.nl, 06-53608841 of kijk voor meer informatie op Rijnvicus.nl/mentorproject

Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Partners om trots op te zijn

Vanaf 2 mei zijn we dan echt van start gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Techniek en Energie. Maar liefst 8 geïnteresseerde werkzoekenden leren nu…

Nieuws