mensen gaan schoonmaken

Dit is de werkdag van Patricia

Verhaal

Patricia Leopold is praktijkopleider schoonmaak bij Rijnvicus en vertelt met veel enthousiasme en passie over haar werk. Als je leest over haar werkdag, begrijp je waarom!

“Als praktijkopleider schoonmaak leid ik kandidaten binnen maximaal 6 maanden op met de basisprincipes in de schoonmaak. Het doel is dat zij daarna uitstromen naar een betaalde baan.

vrouwen gaan schoonmaken

Op dit moment werk ik extern op drie locaties van het Scala College in Alphen aan den Rijn. Op iedere locatie zitten kandidaten van het leerwerktraject met verschillende werktijden. Hierdoor wissel ik veel tussen de locaties. Daarnaast hebben we ruim 20 locaties waar wij vanuit Rijnvicus de schoonmaak verzorgen en mensen opgeleid kunnen worden.

In het begin ondersteun ik veel en krijgen kandidaten uitleg over het werk, met als doel dat ze zo snel mogelijk kunnen meewerken in het team. Daar krijgen ze een buddy toegewezen of ondersteunt de voorvrouw/voorman, zodat ze iemand hebben om op terug te vallen en ze het schoonmaakwerk nog beter leren.

‘Het leerwerktraject is meer dan uitstroom naar werk. Het zorgt voor meer sociale omgang en betrokkenheid met de medemens. Wat weer goed doet voor je eigenwaarde. Je doet (weer) mee in de maatschappij!’

Voor mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen is dit traject een mooie kans. Je spreekt de hele dag Nederlands met collega’s en ik investeer veel in het ontwikkelen van taal bij iedere kandidaat. Zo herhaal ik veelgebruikte vaktermen met de kandidaat en laat ik de groep kandidaten met elkaar een schoonmaakopdracht in het Nederlands uitvoeren. Ik neem dan bewust afstand zodat zij het met elkaar moeten oplossen. Dat is de kracht van het schoonmaaktraject: je wordt zelfstandig aan het werk gezet waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt!

Het mooie aan dit werk vind ik dat ik kandidaten zie veranderen. Ze komen binnen en zijn soms wat teruggetrokken. Tijdens het traject krijg je er sociale contacten bij, je wordt gewaardeerd als collega en je wordt gemist als je er niet bent.
Laatst kwamen twee kandidaten samen aanlopen toen we een uitje hadden met werk. Dat betekent dat ze buiten werk om ook afspreken. Ik vind het zo mooi om te zien dat ze sociaal contact hebben en een vriendschap opbouwen. Werken doet zoveel met een mens!

Mijn droom is dat alle mensen die ik begeleid doorstromen naar een leuke baan waar ze tot hun recht komen. Samen met een klantregisseur kijken welke kant iemand op kan. Dat vind ik het leukste om te doen!”

2 mensen maken schoon op een trap
Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Partners om trots op te zijn

Vanaf 2 mei zijn we dan echt van start gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Techniek en Energie. Maar liefst 8 geïnteresseerde werkzoekenden leren nu…

Nieuws