Jan-Willem Aniba van Samen Sterker verheft jobcarving tot kunst

Verhaal

Jan-Willem Aniba van Samen Sterker won in 2021 de Hartstikke Sociaal Bokaal. Het bedrijf bouwt hoogwaardige prefab woningen, met name voor de vakantiemarkt en als zorg- of aanleunwoningen.

Om zo’n huisje van A tot Z te produceren, zijn tal van werkzaamheden nodig. Nu zijn er natuurlijk ambachtslieden in de bouw die ál die taken kunnen uitvoeren, maar die zijn schaars in de huidige arbeidsmarkt. Om de productie toch op peil te houden, heeft directeur Jan Willem Aniba de bedrijfsprocessen geheel anders ingericht. Hij heeft jobcarving haast tot kunst verheven, zodat ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een bijdrage kunnen leveren aan het productieproces.

Meteen een klik

“Om ons bedrijf rendabel te houden, moeten we een bepaalde omzet halen. Dat betekent dat de doorloopsnelheid omhoog moet, maar ja, harder dan hard werken kan simpelweg niet. Bovendien merken wij ook in de bouw dat het lastiger wordt om mensen aan je te binden. Het gras aan de overkant lijkt al snel een tikkie groener, dus het vinden en binden van personeel vergt onze continue aandacht. Toen ik hierover sprak met Bas te Riele, werkgeversadviseur bij Rijnvicus, hadden we meteen een klik. Samen zijn we gaan kijken welke verschillende soorten werkzaamheden er binnen ons bedrijf zijn. Je kunt gemakkelijke en toegankelijke taken namelijk ook bundelen, zodat die gedaan kunnen worden door mensen die in eerste instantie wellicht niet in aanmerking zouden komen.”

Nieuw potentieel aanboren

“Dankzij deze vorm van jobcarving hebben wij een heel nieuw potentieel aan collega’s kunnen aanboren. Onder de 22 medewerkers die bij ons in dienst zijn, bevinden zich nu vijf statushouders en nog eens vijf collega’s die vanwege een beperking niet zomaar een baan kunnen vinden. Zo hebben wij een collega met autisme, die de hele dag uren inklopt van werkbonnen. Dat is monnikenwerk, maar omdat het voor haar controleerbaar is, voelt zij zich volledig op haar plek. Een andere collega beitst de balkjes, en weer een ander verricht geconcentreerd al het zaagwerk. Iemand anders zou het misschien sneller kunnen, maar die haalt er nooit zoveel voldoening uit. Er zijn verschillende subsidieregelingen om die lagere productiviteit te compenseren. Ook daar helpt Rijnvicus ons bij.”

‘Het kost én geeft energie’

Natuurlijk ecosysteem

“Op deze manier creëren we een natuurlijk ecosysteem, waarin mensen elkaar helpen en nodig hebben. Thuis is ook niet alles pais en vree en in de maatschappij kan ook niet iedereen de beste zijn. Waarom zou je daar dan wel naar streven binnen je bedrijf? Met de Stappentrap, die wij samen met Rijnvicus hebben omarmd, geven wij mensen de ruimte om het gewoon bij ons te proberen. Werkt het, dan heb je een win-winsituatie, en dan kun je gaan kijken of er aanvullende opleidingen nodig zijn. Ook daarvoor bestaan diverse stimuleringsregelingen. Lukt het niet, dan is het jammer, maar dan is er wellicht wel een andere werkgever met andere activiteiten die jou zo’n zelfde kans gunt. Als meer werkgevers op deze manier naar hun bedrijfsvoering en hun medewerkers zouden kijken, zou dat al enorm schelen. Het is ook een beetje ‘Wat de boer niet kent…’, maar als je het eenmaal gezien hebt, ga je het ook snappen. Het kost misschien energie, maar je krijgt er ook energie van.”

Bekijk dit filmpje om meer over Samen Sterker te weten te komen!

Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Een streep door racisme en discriminatie

Carla, jouw buurvrouw, die na haar zwangerschapsdepressie even niet meer kan werken,Henk, jouw slager op de hoek die zijn baan kwijtraakt,Fatima, de zakenvrouw van…

Nieuws
veel collega's van Rijnvicus op een groepsfoto bij hijsen mensenrechtenvlag