Ondernemers, kom uit je stoel en geef werkzoekenden een toekomst

Verhaal

Al bijna vijftig jaar is Omefa in Nieuwkoop gespecialiseerd in kunststof spuitgieten en het maken van gereedschappen. Innovatief, duurzaam en milieubewust. Voor diverse werkzaamheden werkt Omefa al een jaar of vier samen met Rijnvicus. John van der Voorn, directeur-eigenaar van Omefa, is hier erg enthousiast over. “Dit zouden veel meer bedrijven moeten doen, dan wordt de krapte op de arbeidsmarkt een stuk minder.”

Omefa had al een tijdje Wajongers in dienst, toen John van der Voorn op een ondernemersbijeenkomst aan de praat raakte met iemand van Rijnvicus. “We spraken over mensen bij Rijnvicus die passend werk zochten en over de mogelijkheden binnen Omefa. De match was er al snel en zo zijn twee medewerkers bij ons geplaatst. Alles verloopt prima. We besteden ook assemblage-, inpak- en stickerwerkzaamheden uit aan de sociale werkplaats van Rijnvicus. Ook dit gaat heel goed!”

Extra begeleiding

“Binnen ons bedrijf moeten veel producten die van de band rollen, in dozen worden verpakt”, legt John uit. “De medewerkers van Rijnvicus helpen ons hierbij. Dit kost ons wat extra tijd aan begeleiding op de werkvloer, maar dat mag ook en is niet erg. Het gaat er ons om dat mensen met plezier naar hun werk komen – en als dit inderdaad het geval is, is dat erg mooi om te zien. Een van de twee medewerkers had in het begin wat extra ondersteuning nodig, hier zorgde Rijnvicus voor. Een jobcoach neemt ons die zorg uit handen, ook op het gebied van P&O en de administratieve zaken. Voor mij als werkgever zijn de regels rondom subsidie, looncompensatie en dergelijke ondoorgrondelijk. Op deze manier worden we perfect ontzorgd. Alles bij elkaar zorgt dit voor een zeer fijne samenwerking, waarbij wij ons kunnen focussen op onze business en zeker weten dat het werk goed gedaan wordt. We hebben allebei belang bij een goed resultaat en op deze manier is dat prima geregeld. Ik ben er zeer tevreden over.”

Duidelijk stramien

Voor de uitbestede werkzaamheden kwam een teamleider van Rijnvicus bij Omefa langs. John gaf uitleg over de werkzaamheden: “We lieten zien hoe we zelf werken en waar het eindproduct aan moet voldoen. Op basis van deze instructies ging het werk bij Rijnvicus vrij snel goed. Een van de eerste keren bleek dat er niet genoeg producten in een doos terechtkwamen, maar dit werd snel opgepakt, waardoor het die keer erna probleemloos ging. Het werk wordt netjes gedaan. En wat vooral heel fijn is: Rijnvicus verzorgt zelf het transport. Dit betekent voor ons dat op een vaste dag per week een medewerker van Rijnvicus de geassembleerde en ingepakte producten aflevert en weer een nieuwe voorraad halffabricaten mee terugneemt. Een heel mooi stramien: dit is duidelijk, werkt heel prettig en geeft ons rust.”

Mooie toekomst

Inmiddels is via Rijnvicus ook een Afghaanse vluchteling bij Omefa aan het werk. “Dit zou elk bedrijf moeten doen”, vindt John. “Ik zou zeggen: ondernemers, kom uit je stoel! Laat mensen die kunnen werken niet thuis wegkwijnen, maar geef ze een kans en een mooie toekomst. Dan is het probleem van te weinig arbeidskrachten snel voor een groot deel opgelost!”

Alle berichten

Gerelateerde Verhalen

Een streep door racisme en discriminatie

Carla, jouw buurvrouw, die na haar zwangerschapsdepressie even niet meer kan werken,Henk, jouw slager op de hoek die zijn baan kwijtraakt,Fatima, de zakenvrouw van…

Nieuws
veel collega's van Rijnvicus op een groepsfoto bij hijsen mensenrechtenvlag