Rijnvicus, Seenons en het bedrijfsleven werken aan circulaire economie 

Nieuws / 26 november, 2021

Nog nooit is duurzaamheid en hergebruik van producten zo belangrijk geweest als nu. Veel bedrijven, ondernemers en inwoners dragen inmiddels graag een steentje bij aan een beter milieu. Zo ook Rijnvicus en haar partners! Samen met Seenons startten wij vorig jaar met de circulaire hub (HUB). ‘Niet helemaal nieuw, maar wel een bijzonder duurzaamheidsinitiatief’, vertelt Seenons.

Circulaire hub?

Wat doe je met koffiedrab en je kartonnen bekers? Dat gooi je weg in de prullenbak, wellicht scheid je het, maar dat is het. Maar wist je dat je van deze grondstoffen - want dat zijn het eigenlijk - weer mooie nieuwe producten kunt maken? Van kartonnen bekers kunnen we bijvoorbeeld wc-papier maken. En op koffiedrab kunnen we bijvoorbeeld oesterzwammen kweken. Slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden, oftewel de circulaire economie. En dat is nu precies wat Rijnvicus en Seenons samen met Alphense bedrijven en ondernemers doen.

Ontstaan nieuwe banen

Yori Lieuwes accountmanager bij Rijnvicus is enthousiast: ‘Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijk. Maar voor dit werk heb je handjes nodig, veel handjes. Rijnvicus ziet in deze ontwikkeling structurele, duurzame en nieuwe banen ontstaan voor haar doelgroepen op alle niveaus. Met deze pilot bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een interessant en zinvol ontwikkeltraject aan. Het doel is uitstroom naar duurzaam werk en op een innovatieve wijze eerlijk en zinvol werk aanbieden dat bijdraagt aan het milieu.”

Sociaal ondernemen

Ons doel is om deze HUB te implementeren als een nieuw leerwerktraject binnen Rijnvicus. In de HUB hebben werkzoekenden de kans om uit te stromen richting de branches transport, logistiek of facilitaire dienstverlening. Deze branches zijn in regio Alphen aan den Rijn gekenmerkt als tekort sectoren als het gaat om personeel en daarmee snijdt het mes aan drie kanten. We werken aan het milieu, helpen werkzoekenden aan een baan en helpen werkgevers aan benodigd personeel. Kortom, de circulaire hub gaat over duurzaamheid én duurzame inzetbaarheid.

We redden grondstoffen van verbrandingsoven

Seenons is een tech-bedrijf en heeft de missie om mensen bij elkaar te brengen voor een afvalvrije wereld. Sashanna Sondaar-Seenons, Partner Manager bij Seenons: ‘Via een platform en slimme app koppelen wij iedereen in de afvalketen aan elkaar om zo waardevolle grondstoffen te redden van de verbrandingsoven! Doordat we de grondstoffen ook in kleine hoeveelheden ophalen kan elk bedrijf met duurzame ambities meedoen, groot of klein. Eigenlijk zou je dat dus ook inclusiviteit kunnen noemen!

Hoe pakken we de HUB aan?

We beginnen met koffiedrab en bekers, deze worden na een melding in de app door de medewerkers van Rijnvicus opgehaald bij de ondernemer en verwerkt tot nieuwe producten. De verwerking gebeurt nu nog bij circulaire verwerkers via Seenons, later gaan we onderzoeken welke producten door Rijnvicus zelf gemaakt zouden kunnen worden op de HUB. ‘

Annelies Doornbosch, directeur van Rijnvicus, ziet veel mogelijkheden in de HUB. ‘Dit project is eenvoudig opschaalbaar, niet alleen door meer bedrijven te laten deelnemen, maar ook door steeds meer monostromen afval op te halen. Seenons zet een innovatief concept neer dat past bij de doelstellingen van Rijnvicus als modern en duurzaam sociaal ontwikkelbedrijf.’

Draag ook bij aan de circulaire hub

Inmiddels zijn al veel sociale ondernemers uit Alphen aan den Rijn die graag mee willen doen aan dit duurzame en circulaire initiatief. Maar wij gaan voor meer! In het bijzonder ondernemingen die graag van hun koffiebekers of koffiedrab willen laten recyclen en geloven in het recyclen van deze mooie producten. Ook doen wij een beroep op onze ondernemers met een sociaal hart. Want krapte op de arbeidsmarkt kunnen we samen verhelpen met onze leergierige werknemers.

Interesse?

Ook meedoen aan een duurzamere wereld of sociaal ondernemen?
Neem vooral contact met ons op. Wij gaan graag in gesprek over de mogelijkheden.

Alle berichten

Gerelateerd Nieuws

Rijnvicus verduurzaamt het pand

Het Rijnvicus pand krijgt steeds meer een duurzaam jasje. De afgelopen weken zijn er veel werkzaamheden verricht in en om het gebouw. Alles om…

Nieuws
RV verduurzaamt het pand

Lunchroom De Verrassing bestaat 10 jaar!

Op woensdag 12 april kreeg Belinda Martens, locatiemanager van lunchroom De Verrassing een telefoontje van het Alphens Nieuwsblad. Marieke Roggeveen, journalist vertelt: 'Ik heb…

Artikel
Team van De Verrassing zwaait buiten, voor hun logo