Wijnflessen gerebottled tot glazen, karaffen en lampen

Van wijnfles naar …. Rijnvicus

Artikel / 11 april, 2023

Als modern en duurzaam sociaal ontwikkelbedrijf staat Rijnvicus altijd open voor ontwikkeling en vernieuwing. Zo benaderden onlangs 2 jonge mensen ons met een startup bedrijf. Een jong bedrijf met een vernieuwend idee, dat gebruikmaakt van nieuwe technologie en gericht is op snelle groei. Wij werden getriggerd door het bedrijf, hun enthousiasme, ideeën en hoe wij hiermee weer mensen aan het werk kunnen helpen. Een nieuwe samenwerking kwam van de grond!

Van een idee naar een bedrijf

‘Waarom hergebruiken we bierflessen en gooien we 440 miljoen wijnflessen weg?' Dit was een van de vragen die Jermain zichzelf in 2016 stelde. Een jaar later vond hij iemand met dezelfde denkwijze. De twee zetten een team op van vrijwilligers, vrienden en professionals om hun droom te realiseren. Al snel werd duidelijk: het gaat om mensen met een mindset. Mensen die iets proberen achter te laten, zodat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. En daarmee was de startup van Rebottled een feit.

Op naar de cafés!

Zoveel horecagelegenheden waar men wijn schenkt. Het glas belandt na gebruik in de glasbak en wordt gerecycled. Maar wat als je de lege wijnfles behoudt en transformeert in bijvoorbeeld gave drinkglazen? Het opnieuw gebruiken, oftewel upcyclen, van deze flessen draagt niet alleen bij aan vermindering van het afvalprobleem. Ook wordt bespaard op energie en water ten opzichte van de productie van nieuw of gerecycled glas. De heren van Rebottled wilden producten maken met een statement. Al snel schaften de heren een elektrisch busje aan om van café naar restaurant in Utrecht te rijden en al het glaswerk op te halen.

Productie opschalen

En daar waren ook voor hen de ongemakken van corona. De aanvoer vanuit de horeca was lastig, alles was immers dicht. Ondanks deze uitdagende periode, bloeiden ook betekenisvolle samenwerkingen op. Rebottled ging een partnership aan met een van de grootste glasproducenten wereldwijd. Op deze manier was het mogelijk om in een automatisch proces grotere hoeveelheden flessen te verwerken. Momenteel werkt het bedrijf samen met meerdere partijen om op grote schaal gebruikte en gewassen flessen te kunnen upcyclen tot drinkglas.

Van lamp tot karaf

Inmiddels is Rebottled uitgegroeid tot een heus bedrijf. Wie een kijkje op hun website neemt, ziet dat wijnflessen zijn omgetoverd tot karaffen, glazen en zelfs moderne ledlampen. Maar ook vindt deze jonge groep mensen sociaal ondernemen belangrijk. De producten moeten immers nog in elkaar gezet worden (assembleren), omgepakt, gestickerd, verpakt en uiteindelijk verzonden. Werk wat uitstekend door medewerkers van een sociaal ontwikkelbedrijf kan worden gedaan!

Rebottled: ‘Naast een positieve impact op het milieu hechten we ook veel waarde aan het sociale aspect van duurzaamheid. We zijn verheugd dat de medewerkers van Rijnvicus ons zo hartelijk verwelkomden in hun bedrijf en blij zijn om met onze producten te werken!’

Welke rol speelt Rijnvicus?

Rebottled was op zoek naar een sociale partner en kwam via Seenons bij Rijnvicus terecht. Rijnvicus werkte al samen met Seenons om koffiedrab en -bekers te recyclen. Bij Rijnvicus worden via de nieuwe leerlijn logistiek werkzoekenden al opgeleid tot volleerd magazijnmedewerker. En zo kwam een samenwerking tot stand. De collega’s van Rijnvicus verpakken en assembleren nu de producten van Rebottled.

Dienstverlening uitbreiden

Als dit proces goed verloopt wordt de dienstverlening uitgebreid met bestellingen klaarzetten (orderpicking) en verzenden naar de klant die het online besteld heeft (fulfilment). Deze dienst wil Rijnvicus in de toekomst aan startups gaan aanbieden, en Rebottled wil graag meewerken aan deze ontwikkeling. Zo begeleidt Rijnvicus samen met Rebottled mensen richting werk in de logistiek. En spelen we in op duurzaamheid, wat ook voor Rijnvicus een belangrijk onderwerp is. Kortom, voor beide partijen een win-winsituatie en een vruchtbare samenwerking!

Rijnvicus in de krant

4 gekleurde glazen op rij, gemaakt van wijnfles
Alle berichten

Gerelateerde Artikelen

Partners om trots op te zijn

Vanaf 2 mei zijn we dan echt van start gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Techniek en Energie. Maar liefst 8 geïnteresseerde werkzoekenden leren nu…

Nieuws