Lekker eten, gezelligheid, passie voor eten en duurzaam

Nieuws / 18 maart, 2024

Daar staat onze Rijnvicus-collega Brenda Hughes voor. Zij werkt inmiddels alweer 23 jaar in het bedrijfsrestaurant op het gemeentehuis. Ze kookt niet alleen heel lekker en gezond, maar ook duurzaam.

Hoe ben je in het bedrijfsrestaurant terechtgekomen?
“Ik werkte eerst als vrijwilliger bij de espressobar beneden in het gemeentehuis. Toen de collega’s zagen dat ik was opgeleid als kok, vroegen ze mij om in het bedrijfsrestaurant te werken. Eerst wilde ik eigenlijk helemaal niet. Ik werkte beneden al 2 jaar en had het daar erg naar mijn zin. Maar toch maakte ik de overstap.”

Was het erg wennen?

“In het begin wel. Daarvoor had ik altijd in 5-sterren hotels en luxe restaurants over de hele wereld gewerkt. Aruba, Curacao, Portugal, noem maar op. Ik was een all round kok maar hier waren het voornamelijk broodjes. Het eten was simpel en saai en alles werd van buitenaf besteld. Mensen willen lekker eten. Ik ben daarom toen begonnen zelf eten te maken. Ik begon met verse salades en daarna werd het steeds meer. En kijk nu eens hoe druk het is in het bedrijfsrestaurant. Eten maken is voor mij een kunst. En ik doe het met plezier en passie. Ik hou zelf van eten en wil goed eten en wil dat ook voor anderen maken."

Jullie koken ook duurzaam?

“Ja, we koken nu al 1,5 jaar met groenten die supermarkten niet willen kopen, omdat ze bijvoorbeeld een beetje krom of zacht zijn. Ik ben er erg blij mee want er is helemaal niets mis met deze groenten. Zelfs als groenten een beetje slap zijn, kun je er altijd wat mee doen. Ik blend het bijvoorbeeld om soep mee te maken of verwerk het in een stoofpot, saus of salade. Voor mij is dit ook vanzelfsprekend. Wij hadden het thuis vroeger niet breed dus heb van mijn moeder geleerd om niets weg te gooien. Ik heb het nu wel goed maar ik gooi niets weg thuis. Alles wat we koken is trouwens vers en gezond. Ik merk weleens dat mensen hieraan twijfelen. Vraag het dan gewoon aan ons.”

Medewerker van Rijnvicus staat in de keuken van het gemeentehuis te koken

Recept: Brenda's restjesgroentesoep
Als je groenten over hebt, kun je hier snel en makkelijk een groentesoep van maken. Heb je bijvoorbeeld doperwten, mais of wortelen, laat dit dan in water koken met bouillon. Eventueel kun je er ook vlees bij doen. Aardappeltjes die je over hebt kun je ook in blokjes snijden en mee laten koken, maar dan minder lang. Varieer, doe er bijvoorbeeld steeds andere kruiden of wat room doorheen. Je kunt dit pureren maar dat hoeft niet. Je hebt dan een heerlijke, gezonde groentesoep.
Eet smakelijk!

Alle berichten

Gerelateerd Nieuws

Een streep door racisme en discriminatie

Carla, jouw buurvrouw, die na haar zwangerschapsdepressie even niet meer kan werken,Henk, jouw slager op de hoek die zijn baan kwijtraakt,Fatima, de zakenvrouw van…

Nieuws
veel collega's van Rijnvicus op een groepsfoto bij hijsen mensenrechtenvlag