Annelies Doornbosch in Zaken zijn Zaken, Studio Alphen

Krappe arbeidsmarkt vraagt lef van ondernemers

Nieuws / 26 juli, 2022

Het kan niemand zijn ontgaan. Bijna iedere ondernemer kampt met personeelstekorten. 'Record krapte arbeidsmarkt: nog nooit zo veel vacatures en zo weinig mensen', 'Werkgevers benutten niet alle kansen op krappe arbeidsmarkt' en ‘Wel willen werken, maar geen kans krijgen'. Zomaar een greep uit een aantal nieuwskoppen. Hoe komt het dat er geen personeel te vinden is?

Mismatch op de arbeidsmarkt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde onlangs dat het onbenut arbeidspotentieel (werklozen, semi-werklozen en onderbenutte deeltijdwerkers) 1 miljoen mensen bedraagt. Dat lijkt veel, toch blijven vacatures onvervuld. De belangrijkste reden hiervoor is een mismatch op de arbeidsmarkt. Wat de werkgever vraagt past niet bij de ervaring, opleiding en kwalificaties van de werkzoekenden. Wil je als ondernemer toch vacatures vervullen, dan moet je eerst zelf aan het werk. Rijnvicus helpt ondernemers hierbij.

Wie zijn wij?

Rijnvicus is het modern en duurzaam sociaal ontwikkelbedrijf van Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Wij bieden wegen naar werk voor mensen voor wie de arbeidsmarkt (nog) niet gemakkelijk te bereiken is. Binnen het leerwerkbedrijf zijn ruim 500 medewerkers aan de slag in een aangepaste werkomgeving. Daarnaast begeleiden we ieder jaar honderden werkzoekenden naar een passende baan onder andere in onze mooie leerwerkomgeving waar we mensen opleiden naar betaalde banen in bijvoorbeeld horeca, groen, logistiek, metatechniek en schoonmaak. We werken hiervoor nauw samen met werkgevers, onderwijs en zusterbedrijven in de regio.

Zonder mensen, geen werk

Zelf opleiden

Uit een recente enquête die het UWV landelijk hield onder bedrijven, blijkt echter dat minder dan de helft bereid is mensen intern op te leiden. Terwijl dit een belangrijke manier is om vacatures in te vullen. Bij Rijnvicus zetten we zwaar in op het opleiden van mensen. Dat kan bij onze interne leerwerkomgeving, maar ook op externe leerwerkplekken bij ondernemers in de regio. Bij ons kunnen kandidaten deelcertificaten halen, praktijkverklaringen en hun MBO-diploma. Wij werken hiervoorbij nauw samen met onderwijs en ondernemers.

Werk anders organiseren

De tweede manier om vacatures te vervullen is werk anders organiseren. Wees flexibel in uren en werktijden. Of organiseer het werk anders door jobcarven. Dat is het opknippen van functies in verschillende taken, die verschillende mensen oppakken. Zo worden vacatures ineens voor meer mensen bereikbaar. Bij Rijnvicus zijn we goed in jobcarven en we kennen genoeg ondernemers die hier veel ervaring mee hebben. Van elkaar leren, werkt inspirerend, zo blijkt. Wij brengen ondernemers graag met elkaar in verbinding.

Heb aandacht voor personeel

Bij Rijnvicus weten we als geen ander dat aandacht voor mensen belangrijk is. Zonder mensen, geen werk. Zo simpel is het. En dat geldt niet alleen voor ons. Als medewerkers tevreden zijn over hun bedrijf, dan betaalt zich dat terug in het werk, maar ook in het vinden van nieuwe collega’s. Als die al nodig zijn, want tevreden medewerkers blijven graag bij hun werkgever. Aandacht voor personeel loont daarom, op alle fronten.

Rijnvicus biedt wegen naar werk

Bij Rijnvicus vinden we dat iedereen kan en mag werken. Werken is gezond, het zorgt voor samenhang in de samenleving en het is de economische motor van ons land. Bij Rijnvicus begeleiden we mensen naar werk door werk. Omdat er meestal meer nodig is dan alleen een match tussen werkzoekende en werkgever. Is je interesse gewekt en wil je graag weten wat Rijnvicus voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op en dan gaan we de mogelijkheden na.

Rode draad

Vooral het afgelopen jaar besteedt Rijnvicus veel aandacht om ondernemers bewust na te laten denken over de invulling van vacatures. Begin dit jaar richtte Annelies Doornbosch, directeur Rijnvicus, zich via een interessant interview tot ondernemers. Het interview is te lezen in het magazine Into Business.

Daarnaast schoof Annelies Doornbosch onlangs aan in een nieuw radioprogramma, Zaken zijn Zaken, Studio Alphen. Samen met ondernemers Marcel Vilain, Blue Bricks en Siem Hoogeveen, Hoogeveen Plants bespraken zij het personeelstekort en mogelijke oplossingen. De uitzending van 3 juli is terug te luisteren via Studio Alphen.

Alle berichten

Gerelateerd Nieuws

Een streep door racisme en discriminatie

Carla, jouw buurvrouw, die na haar zwangerschapsdepressie even niet meer kan werken,Henk, jouw slager op de hoek die zijn baan kwijtraakt,Fatima, de zakenvrouw van…

Nieuws
veel collega's van Rijnvicus op een groepsfoto bij hijsen mensenrechtenvlag