Rijnvicus staat stil bij werelddovendag

Nieuws / 20 september, 2023

In Nederland zijn maar liefst 1,5 miljoen mensen slechthorend of doof. Zaterdag 23 september is het Werelddovendag. Een dag die al sinds 1958 gevierd wordt. Vieren? Zeker, want er wordt gekeken naar wat je wel kan en hoe jij je beperking kunt omzetten naar iets positiefs. Ook bij Rijnvicus hebben wij een aantal dove en slechthorende collega's in dienst. Dat dit geen belemmering hoeft te zijn in je werk, dat legt collega Ecco Passchier uit.

Wie is Ecco?
Ecco is een waardevolle collega die al bijna 40 jaar bij Rijnvicus werkt. Hij heeft diverse werkzaamheden gedaan binnen onze organisatie en werkt nu alweer 12 jaar bij de afdeling Metaal. Ecco is vanaf zijn geboorte slechthorend en hoort nog maar 95% aan een oor. Hij draagt een gehoorapparaat en redt zich daarmee goed. Dat Ecco een man is van vele specialiteiten vertelt hij zelf in deze vlog. Kijk mee en duik samen met Ecco zijn verleden in bij Rijnvicus.

Werelddovendag
Bijna ieder jaar wordt Werelddovendag gevierd. Dat is elk jaar toch een beetje spannend, maar vanwege gulle donaties gaat het ook in 2023 weer door. En deze keer in Den Bosch. Zaterdag 23 september wordt een dag vol feest, cultuur en samenzijn. Ze hebben een mooi en divers programma georganiseerd en de toegang is volledig gratis! Een fijne en laagdrempelige manier om samen een leuke dag met gelijkgestemden door te brengen en ervaringen uit te wisselen.

De tips van Ecco
In de vlog geeft Ecco nog enkele tips hoe je om kunt als je met iemand communiceert die doof of slechthorend is. Wij zetten ze ook hier nog even op een rijtje. Met een beetje geduld en begrip voor elkaar kom je samen veel verder. En dat is inclusie!

  • Maak oogcontact voordat je praat, door tikje schouder, knipperen lichtknop of zwaaien
  • Zorg dat er voldoende licht is zodat persoon je mond goed ziet
  • Spreek één op één en vermijd achtergrondgeluid
  • Articuleer goed en houd niet je hand voor je mond
  • Spreek standaard Nederlands, dus geen dialect
  • Vermijd moeilijke woorden en lange ingewikkelde zinnen
Oude foto's
Collega Ekko vertelt op zijn werkplek over werk
Oude foto van collega Ekko
Alle berichten

Gerelateerd Nieuws

Partners om trots op te zijn

Vanaf 2 mei zijn we dan echt van start gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Techniek en Energie. Maar liefst 8 geïnteresseerde werkzoekenden leren nu…

Nieuws