Van zorg naar groen: dit is de weg van Musa

Artikel / 8 mei, 2024

Met veel passie start Musa Kujabi jaren geleden in de zorg. Musa, een verzorger in hart en nieren, wil mensen helpen en voor ze zorgen. Maar na 9 jaar krijgt een Musa een burn-out. Hij moet een zware beslissing nemen. Gelukkig konden we bij Rijnvicus hem verder helpen met een mooie tweede loopbaan.

Vooral niet thuiszitten
Musa is een jongeman, afkomstig uit Gambia en woont inmiddels alweer jaren in Nederland. Hij wil graag in de zorg werken en zet zich vervolgens jarenlang in voor zijn medemens.

Maar op den duur was hij meer met papierwerk en alle regelgevingen bezig dan dat hij voor de mensen zorgde. Met pijn in zijn hart besloot Musa de zorg achter zich te laten. Thuiszitten was niets voor hem, hij wilde graag weer aan het werk. Maar wat ging hij doen?

Fijne kneepjes groenvak
Via sociaal ontwikkelbedrijf DZB Leiden bloeide hij weer op in de Ecotuin. Musa: ‘De hele dag buiten en voor planten zorgen, hier word ik blij van. Ik wil verder in het groen! In plaats dat ik voor de mensen zorg, ga ik nu voor de plantjes zorgen.’ Alleen had Musa niet de ervaring en juiste papieren. En zo kwam hij bij het sociaal en duurzaam ontwikkelbedrijf Rijnvicus in Alphen aan den Rijn terecht. Van de 5 leerwerktrajecten die wij aanbieden, zit ook een traject Groen. Musa doorliep het hele traject. Hij leerde niet alleen de fijne kneepjes van het vak, hij behaalde ook de benodigde certificaten.

'Eerst zorgde ik voor mensen, nu voor plantjes'

Via werkgeversadviseur Conny van de Hoef komt hij in contact met Groengroep in Boskoop, een gerenommeerd hoveniersbedrijf. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van tuinen door heel Nederland. Van klassieke tuinen en tuinen met zwembad tot stadstuinen en boerderijtuinen. Zij zijn van alle markten thuis.

Bijna diploma op zak
Eigenaar Gerben van Dolder gaat in gesprek met Musa. ‘Ik werd meteen geraakt door het enthousiasme van Musa en besloot hem een kans te geven bij Groengroep. Ik vond het best een beetje spannend, vanwege de taalbarrière. Maar die twijfel was ongegrond. Musa pikte heel snel de vaktaal op. Met zijn motivatie en leergierigheid maakte hij de kennis over planten en materiaal zich eigen. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en heeft Musa bijna zijn BBL-opleiding tot assistent hovenier afgerond.’

Vakmanschap en liefde
Gerben vervolgt: ‘Bij Groengroep maken wij geen ‘gewone’ tuinen. Al onze tuinen getuigen van creativiteit, vakmanschap en liefde voor het vak van hun makers en verzorgers. Musa past hier helemaal tussen. Hij ligt goed in de groep en bij onze klanten. Ik raad andere ondernemers aan om ook samen te werken met Rijnvicus, en zo werkzoekenden de kans te bieden werkervaring op te doen. En klikt het? Dan houd je daar ook een heel waardevolle werknemer aan over.’

Ondernemers gebaat bij sociaal ondernemen
Werkgeversadviseur van Rijnvicus, Conny van de Hoef, is blij met deze samenwerking. ‘Musa en Gerben zijn dé voorbeelden van hoe sociaal ondernemen uit kan pakken en dat taal geen barrière hoeft te zijn. Ook geeft het een goed beeld wat je allemaal kunt na het leerwerktraject Groen. Het is heel divers.

Binnen de 5 leerwerktrajecten van Rijnvicus - Groen, Logistiek, Horeca, Schoonmaak en Techniek & Energie - ontwikkelen wij werkzoekenden naar een betaalde baan. Naar onafhankelijkheid en meedoen in de maatschappij. Dat ook ondernemers erbij gebaat zijn, zeker nu er zoveel personeelstekort heerst, is wel te zien aan Groengroep.’

Kom naar buiten
Musa heeft nog een laatste oproep: ‘Ik raad iedereen aan om in het groen te werken. Het is leuk en gezond, kom naar buiten!’ En als je met de goedlachse Musa praat, word je vanzelf enthousiast over het groenvak.

📖 Lees hier meer over de 5 leerwerktrajecten die Rijnvicus aanbiedt

Alle berichten

Gerelateerde Artikelen

Partners om trots op te zijn

Vanaf 2 mei zijn we dan echt van start gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Techniek en Energie. Maar liefst 8 geïnteresseerde werkzoekenden leren nu…

Nieuws