veel ruimte voor ontwikkeling voor jongeren bij Rijnvicus

Veel ruimte voor ontwikkeling voor jongeren bij Rijnvicus

Artikel / 8 november, 2023

De afgelopen 10 maanden werkten 2 jongeren vanuit hun hbo-opleiding mee binnen Rijnvicus. Imane (20 jaar) en Julian (25 jaar) zijn beiden vierdejaars studenten bestuurskunde en overheidsmanagement. Hun afgeronde onderzoeken zijn van grote toegevoegde waarde voor het sociaal ontwikkelbedijf Rijnvicus en de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Rijnvicus heeft Imane en Julian een Leerarbeidsplaats, oftewel LAP, aangeboden. Dit houdt in dat zij voor een langere periode meewerken waarbij zij al relevante kennis en werkervaring opdoen die aansluit op hun studie.

Frisse blikken en een andere dynamiek
De jonge studenten brachten een vernieuwende kijk. Francis van der Maden, teamleider Werk vertelt: “Dankzij zo’n intensieve LAP-periode konden we grotere opdrachten geven aan Imane en Julian. Zij kregen hierdoor interessante vraagstukken die goed samengaan met hun studie. Wij komen door hun onderzoek en uitwerking toe aan aanpassingen die we anders misschien niet konden doorvoeren. Het biedt je de kans om te kijken naar je eigen organisatie vanuit de ogen van een ander. Deze jonge en frisse blikken kijken op een andere manier naar je bedrijf. Dit geeft vernieuwende inzichten èn het zorgt voor een andere dynamiek.”

Imane Abdelli vertelt: “Ik begon met een beleidsadvies van de gemeente Alphen aan den Rijn. Hier moest een wetswijziging vanuit het Rijksoverheid doorgevoerd worden binnen de gemeente. Het was een flinke uitdaging waarbij we heel diep in wetteksten en verordeningen moesten duiken en gesprekken hebben gevoerd met andere gemeenten. Toevallig heb ik de minor bestuursrecht gevolgd waardoor deze opdracht heel goed aansloot.”

Een verroeste fiets geen mooi lakje geven

Een van de andere opdrachten was het optimaliseren van een overleg. Waarover Imane zegt: “Met ons team keken we naar wat organisatie-breed nodig is. Wij adviseerden om een verroeste fiets geen mooi lakje te geven, maar om een nieuwe fiets te bouwen.”

“De diversiteit binnen Rijnvicus is enorm en ik vind het onwijs mooi hoe het allemaal naast elkaar kan bestaan. Mensen worden met hetzelfde respect behandeld ondanks dat iedereen andere functies en posities heeft. Het gaat allemaal harmonieus samen. Ik ben er met een open blik ingegaan en heb hier heel veel mogen leren”.

Imane

Mentorproject is een kickstart voor je toekomst

Julian Dias leverde een mooie bijdrage aan het Mentorproject. Hierbij worden jongeren tussen de 16 en 27 jaar gekoppeld aan een mentor die zijn of haar netwerk, vaardigheden en aandacht inzet om de jongere een duwtje in de goede richting te geven. Julian ontwikkelde hiervoor een beleidsstuk. Hij vertelt over het Mentorproject: “De kracht van het Mentorproject is dat de jongere zelf de regie in handen heeft. De mentor bereidt je voor op het werkende leven of denkt mee over een passende studie. Je ontwikkelt je eigen social skills, zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfreflectie. Het is een kickstart om verder te werken aan je toekomst. Het Mentorproject heeft de ambitie om te groeien. Nu er een duidelijk beleidsplan ligt, kan daar aan gewerkt worden.”

Julian en Imane pakten samen een andere grote opdracht op. Binnen WSP Holland Rijnland werkt iedereen met andere subsidieformulieren. Aan hen de opdracht om één formulier te ontwerpen waar iedereen mee gaat werken.

“Bij Rijnvicus is veel ruimte voor eigen inbreng. Je krijgt goede ondersteuning bij het uitvoeren van je opdrachten en hebt de regie over je proces. Mijn tip is om veel gesprekken te voeren met collega’s om zo je kennis en je netwerk uit te breiden”. 

Julian

Ben je geïnteresseerd in een Leerarbeidsplaats bij Rijnvicus?

Mail dan je motivatie, welke opleiding je doet en waar je interesse naar uit gaat naar vacatures@rijnvicus.nl. Wellicht wordt Rijnvicus dan jouw stap richting een mooie toekomst.

Op 1 november is dit artikel ook in het Alphens Nieuwsblad en de Gouwe Koerier verschenen.

Alle berichten

Gerelateerde Artikelen

Rijnvicus rijdt elektrisch!

Rijnvicus heeft zeven elektrische auto’s in gebruik genomen. Deze auto’s vervangen de 10 jaar oude Rijnvicus auto’s met een dieselmotor. Wel zo goed voor…

Nieuws
Rijnvicus rijdt elektrisch