Wie gaat er met de Hartstikke Sociaal Bokaal 2023 vandoor?

Nieuws / 2 november, 2023

Wat een feestje was het weer, de uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal 2023. Donderdag 2 november is de bokaal overhandigd aan de meest sociale ondernemer op het gebied van mens en werk van dit jaar.

We hebben het dan vooral over de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken richting arbeidsmarkt. Mensen die wat extra begeleiding en geduld nodig hebben om hún baan te vinden.

De 3 genomineerden

Rijnvicus werkt met veel sociale ondernemers samen. In aanloop naar deze uitreiking konden de medewerkers van Rijnvicus een aantal sociale ondernemers nomineren waar Rijnvicus mee samenwerkt. Uit alle ondernemers, waarvan Rijnvicus vindt dat zij het fantastisch doen op het gebied van sociaal ondernemen, koos een onafhankelijke jury een top drie. Half september werden deze ondernemers verrast met het heugelijke nieuws dat zij genomineerd zijn voor de Hartstikke Sociaal Bokaal 2023. We hebben het over Boomkwekerij M.J.G. de Jong, Jumbo Ten Brink Food en Rosa Novum. 

Wat maakt deze ondernemers zo sociaal?

Deze ondernemers vinden het belangrijk dat iedereen mee moet kunnen doen op de arbeidsmarkt. Het personeelstekort is in bepaalde takken van sport schrijnend en we weten inmiddels allemaal: de perfecte kandidaat bestaat niet. Dus wat gebeurt er als je net even wat meer aandacht besteed aan elkaar? Mensen begeleidt en ontwikkelt? Nou, kijk vooral mee met de nominatiefilmpjes hoe deze 3 bedrijven dit aanpakken.

M.J.G. de Jong

Jumbo Ten Brink Food

Rosa Novum

De winnaar van 2023 is...
Uiteraard ontbrak de winnaar van 2022, Omefa, niet op deze feestelijke ochtend. Zij weten als geen ander wat de voordelen zijn van sociaal ondernemen. En graag delen zij de titel met nieuwe ondernemers. Na het bekijken van de filmpjes lag het definitieve oordeel in de handen van de bezoekers, de ondernemers. Via een stemronde verdeelden zij 100% aan punten over Boomkwekerij M.J.G. de Jong, Jumbo Ten Brink Food en Rosa Novum. Altijd weer een spannend moment tot de laatste seconde.

En dan verschijnt de winnaar op het scherm... Boomkwekerij M.J.G. de Jong!

Wethouders reiken prijzen uit

Een bijzonder moment en daarom waren ook drie wethouders aanwezig, Anouk Noordermeer (Alphen aan den Rijn), Tom de Kleer (Nieuwkoop) en Nick van Egmond (Kaag & Braassem). Winnaar Boomkwekerij M.J.G. de Jong ontvangt de bokaal van Anouk Noordermeer. Ook zij stipt aan hoe belangrijk het is om mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt, ook al hebben zij hun 'mankementjes'. Want hebben we die niet allemaal? Zij refereert naar Ruben van de Zwaard (Boomkwekerij) die het hierover heeft in hun nominatiefilm. De 2 fantastische runner ups ontvangen uiteraard ook terechte felicitaties en bloemen van wethouders. En allen mogen in het nieuwe jaar komen lunchen in de totaal vernieuwde lunchroom De Verrassing.

Breng de menselijk maat weer terug op werkvloer'

Onze spreker Rodney van den Hengel, re-integratiedeskundige en sociaal en maatschappelijk vormer, weet als geen ander hoe moeilijk het is een leven weer op de rails te krijgen. Samen met Marco, agent en pedagoog jongeren startten zij Heilige Boontjes in 2015 en hielpen in de afgelopen jaren meer dan 120 kwetsbare jongeren om hun leven weer zin en inhoud te geven. Hij hield een inspirerende presentatie richting alle bezoekers.

Gun iedereen plek op arbeidsmarkt
Annelies Doornbosch, directeur Rijnvicus, sluit zich volkomen aan bij het verhaal van Rodney. ‘Iedereen kan en mag werken, wij gunnen iedereen een plek op de arbeidsmarkt. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt, die nog niet verdwijnt. Het loont om als werkgever een stapje verder te gaan als het gaat om het vinden én houden van personeel. Rijnvicus ontwikkelt niet alleen mensen naar werk, maar we weten ook als geen ander hoe je werk naar mensen ontwikkelt. En hier kunnen wij werkgevers goed bij adviseren en begeleiden.’

Benieuwd naar sociaal ondernemen?
Dat wij deze bokaal nu al een paar jaar uitreiken wil zeggen dat steeds meer ondernemers zich bewust zijn van een inclusieve arbeidsmarkt. En dat juichen wij bij Rijnvicus alleen maar toe. Wil je meer weten over de voordelen van sociaal ondernemen? Neem dan contact met ons via info@rijnvicus.nl.

persoon pakt wat te eten uit het bedrijfsrestaurant
mensen zitten op stoelen
mensen staan voor een digibord met bloemen

Rijnvicus in de krant

We verschenen met een artikel over de Hartstikke Sociaal Bokaal ook in het Alphens Nieuwsblad en de Gouwe Koerier

Alle berichten

Gerelateerd Nieuws

Partners om trots op te zijn

Vanaf 2 mei zijn we dan echt van start gegaan met ons nieuwe leerwerktraject Techniek en Energie. Maar liefst 8 geïnteresseerde werkzoekenden leren nu…

Nieuws