Grote opkomst tijdens raadsbezoek aan Rijnvicus

Op 8 september bezochten leden, van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus. De raadsleden werden bijgepraat over de ontwikkelingen die spelen rondom de Participatiewet en de dienstverlening richting onze inwoners vanuit het Serviceplein en Rijnvicus.


Bijpraten over laatste ontwikkelingen 

Wethouder Han de Jager verzorgde de opening en daarna praatte Annelies Doornbosch (directeur Rijnvicus) iedereen bij over de Participatiewet en de Uitvoeringsagenda. “We willen onze dienstverlening voor werkzoekenden en ondernemers blijven ontwikkelen, daarom zijn we nu hard bezig met een uitvoeringsagenda. Hierin zijn al mooie resultaten behaald zoals een gezamenlijke intake door het Serviceplein en Rijnvicus, starten met een nieuw systeem waardoor we beter inzicht hebben in talenten en ontwikkelmogelijkheden van onze medewerkers en werkzoekenden en veel nieuwe samenwerkingen met werkgevers, partners en het MBORijnland,” aldus wethouder Han de Jager 

“En dit zijn pas enkele van de mooie resultaten,” vult Annelies Doornbosch aan. “Het werken aan de uitvoeringsagenda is uitdagend en geeft veel energie. Het is mooi om te zien hoe medewerkers van de gemeente en Rijnvicus samen optrekken. Het mooie aan deze avond was dat de medewerkers zelf vertelden over alle ontwikkelingen en het effect hiervan op de inwoners. Daarnaast zijn we blij dat veel raadsleden de tijd hebben gemaakt om langs te komen, die betrokkenheid waardeer ik enorm.”

Klantroute 

Na het eten (dat is verzorgd door de medewerkers van Rijnvicus) was het tijd om de klantroute te lopen. In het gebouw van Rijnvicus waren diverse stands te vinden, waarop de verschillende stappen van de route werden toegelicht. Bij elke stand gaven specialisten een toelichting op onderwerpen zoals bijvoorbeeld: hoe gaat de intake als je een uitkering aan komt vragen, wat gebeurt er als Rijnvicus je gaat ondersteunen, wat voor leerwerktrajecten zijn er, hoe gaat de samenwerking met werkgevers, wat is sociale activering en voor wie is dat. En wat doen we met taal op de werkvloer, mede in relatie tot de nieuwe inburgeringswet. Voor de laatste twee onderdelen sloten onze partners Kwadraad en Echt Nederlands aan. Kwadraad voert per 1 juli dit jaar sociale activering in het kader van de Participatiewet en maatschappelijke begeleiding van asielstatushouders uit. En Echt Nederlands gaat de nieuwe inburgeringswet uitvoeren voor de Rijnstreekgemeenten.

 

Raadsbijeenkomst 2    Raadsbijeenkomst 1